10 Waardevolle netwerktips voor (startende) ZZP’ers

netwerken_OC070
Foto: Erwin Konijnenburg (tijdens een netwerkbijeenkomst van OC070)

Ga jij naar netwerkbijeenkomsten? En…hou je ervan, ben jij een geboren netwerker? Of zie je er tegenop en ga je met klamme handen de ruimte binnen? Netwerken is een prachtige manier om in contact te komen met ondernemers. Naar elkaar luisteren, ervaringen delen, elkaar inspireren en ervaren dat je niet alleen bent met je ondernemersstruggles. Sinds het begin van mijn ondernemerschap ga ik standaard naar elke bijeenkomst van Open Coffee Lansingerland. Juist de vrijblijvendheid van het netwerk, zorgt ervoor dat ik me er graag mee verbind ? Netwerken is een onderdeel van mijn marketingstrategie geworden. Hoe zit dat bij jou?

Graag geef ik je nuttige netwerktips zodat jouw drempel om netwerkbijeenkomsten te bezoeken steeds een beetje lager wordt.

Elke keer gaan
Voor netwerken geldt, net als bij alle marketingacties die je doet: consistentie is super belangrijk. De kracht van herhaling is hier zeker van toepassing. Mijn advies is om één of twee netwerken uit te zoeken waar jij je thuis voelt. Wanneer je hier elke keer heen gaat, leer je de andere deelnemers écht kennen, en zij jou. Jullie connectie wordt steeds hechter en de ‘gunfactor’ groeit. Zo kun je elkaar het beste helpen met groeien. Groei van je bedrijf en groei van jezelf.

Ga jij af en toe, alleen wanneer je tijd en zin hebt, en wie weet wel steeds weer naar een ander netwerk, dan kun je niet die verbinding met mensen maken die nou juist zo waardevol is voor netwerken.

Het is heel persoonlijk of je je thuis voelt bij een netwerk of niet. Google eens naar welke ondernemersnetwerken er in jouw omgeving zijn. Pik er een paar uit die je aanspreken om de sfeer te gaan proeven. Bij gratis netwerken kun je sowieso vrijblijvend kijken of het je past. Vaak hebben betaalde netwerken ook gratis kennismakingsmogelijkheden. Bij de meeste bijeenkomsten moet je je wel eerst even aanmelden.

Denk lange termijn
De kracht van netwerken zit hem in de relatie die je opbouwt met de andere ondernemers die op de bijeenkomst zijn. Een relatie opbouwen kost tijd. Ga naar een bijeenkomst met het doel om de relatie aan te gaan of te verstevigen. Dan haal je waarde uit je bezoek. Hoewel je natuurlijk ook op korte termijn mooie ‘resultaten’ kunt behalen met netwerken, is de winst op lange termijn nog vele malen groter. Met winst bedoel ik niet alleen ‘winst uitgedrukt in geld’. Winst uit netwerken zit hem ook in samenwerkingen met andere ondernemers, inspiratie voor nieuwe businessideeën, oplossingen voor uitdagingen waar jij mee zit, ….

Wanneer je alleen op korte termijn naar netwerkbijeenkomsten kijkt, mis je alle voordelen die netwerken op lange termijn met zich meebrengen. De vraag is: is het jouw tijd waard? Jij bent de enige die hier het juiste antwoord op kan geven.

Verhoog je intentie, verlaag je verwachting
Bedenk wanneer je naar een netwerkbijeenkomst gaat, met welke intentie jij eigenlijk gaat. Stel jezelf letterlijk de vraag: ‘Wanneer is deze bijeenkomst voor mij geslaagd?’ Vind je hem geslaagd als je een x aantal nieuwe contacten hebt opgedaan, als je een x aantal ondernemers een waardevolle tip hebt kunnen geven, als je een x aantal bezoekers hebt kunnen vertellen wat je doet, als je een andere ondernemer hebt gevonden die jou kan helpen met […], als je 1 super waardevol gesprek hebt kunnen voeren? Misschien ben je alleen al tevreden wanneer je de moed hebt gehad om te gaan. De intentie waarmee je dingen doet is voor iedereen zo verschillend. Het heeft alles te maken met de fase van ondernemerschap waar jij in zit en de doelen die je voor jezelf hebt gesteld.

Mijn advies is om met de intentie te gaan om te geven, in plaats van te halen. Wanneer je geeft, kun je jouw gesprekspartner op een mooie manier laten zien wie je bent, wat jouw expertise is en bouw je aan het vertrouwen. Wanneer jij een waardevol inzicht of een waardevolle tip deelt, laat je een onuitwisbare indruk achter.

Lekker praktisch tijdens het netwerken
Wanneer je binnenkomt is het helemaal niet raar om bij een gesprek aan te sluiten dat al gaande is. Iedereen die op een netwerkbijeenkomst is, is daar om te netwerken. Om mensen te leren kennen. Dus ook jou! Schuif die onzekerheid aan de kant en schud de hand van een onbekende. ‘Hi, kom je hier vaker?’, en het ijs is gebroken. Het is net daten 😉

Luister naar de ander en stel vragen. Je bent dan oprecht betrokken en daarmee bouw en verstevig je de relatie. Natuurlijk niet vergeten zelf ook te vertellen wie je bent en waarmee jij je klanten helpt. Ook wanneer jij aan het woord bent over jouw bedrijf, werkt vragen stellen aan de ander heel goed. Bijvoorbeeld: ‘Ik help gezinnen met het samenstellen en boeken van hun vakantie. Omdat veel mensen niet weten waar ze moeten beginnen en geen tijd en zin hebben om avonden te googelen. Herken je dat?’ Door de vraag te stellen, betrek je de ander bij je verhaal en ben je niet alleen maar aan het spuien 🙂 Zo ontstaat een mooi gesprek.

Heb je een leuke klik met iemand, en wil je diegene uitgebreider spreken, stel dan voor om samen nog een keer af te spreken. Dan kun je in een rustigere setting nader kennismaken en ontdekken wat jullie voor elkaar kunnen betekenen. Heb je tijdens de netwerkbijeenkomst ook nog mooi de tijd om nog andere ondernemers te spreken.

Wanneer je met iemand spreekt met wie je niets hebt, hoef je daar geen ellenlang gesprek mee aan te gaan. Nadat je dat hebt ontdekt, zoek je een moment waarop je kunt zeggen: ‘Dank je wel en leuk dat we elkaar hebben gesproken, ik ga weer door naar het volgende gesprek.’ Helemaal niet gek tijdens een netwerkbijeenkomst.

En als afsluiter
Wanneer je een leuk gesprek hebt gevoerd, vraag je iemands visitekaartje en je geeft die van jou. Via LinkedIn nodig je diegene uit om een digitale connectie te maken. Stuur er altijd een kort berichtje bij. En maak het persoonlijk.

Zoiets als: Hi […], we hebben elkaar gisteren ontmoet bij […]. Dank je wel voor het leuke gesprek! Vooral jouw inzicht over […] heeft mij aan het denken gezet. Ik zou het waardevol vinden jou aan mijn netwerk toe te voegen. Fijne dag!

Voel je een drempel voor netwerken? Mijn advies: ga als jezelf en doe je vooral niet anders voor dan je bent. Je zult merken dat wanneer je er bent, het helemaal niet zo eng is als je denkt. Ook dit kun je leren! Door steeds te gaan word je er steeds een beetje beter in.

Veel plezier!

Facebook
Twitter
LinkedIn

2 reacties

  1. Hai Claudia,

    Dankjewel voor deze waardevolle tips! Je hebt me al vaker heel waardevol en nuttig advies gegeven. Super dat je dit zo breed deelt. Ik denk en hoop dat vele anderen daar ook wat aan zullen hebben!
    Groetjes, Suzanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *